Alege Casa Corect
  • 12.05.2019
Oamenii care sunt cautarea unei locuinte au impresia ca stiu ce vor:
- vor neaparat sa obtina de la vanzator cat mai multe obiecte de mobilier;
- vor sa aiba metroul la scara blocului desi poate nici nu il folosesc asa mult;
- vor ca locuinta sa fie renovata;
- vor ca locuinta sa fie noua;
- vor sa fie la etaj intermediar; etc
 
Avand in vedere ca imobilele sunt produse cu valoare mare de care vei beneficia zeci de ani / investitii pe termen lung (sau cel putin asa ar trebui sa fie), haideti sa stabilim cateva criterii generale sanatoase. Le-am enumerat mai jos in ordinea importantei.
 
1. Locatie
Zicala in imobiliare este "locatie, locatie, locatie". 
Cel mai bine ar fi sa te interesezi de zona inainte de a achizitiona o casa, sa verifici informatiile publice referitoare la dezvoltarea zonei, sa pui intrebari autoritatilor, sa intrebi vecinii, etc. Trebuie sa afli daca va trece vreo autostrada pe langa casa ta in viitor sau daca se va deschide o groapa de gunoi. 
 
2. Vecinatati
Ar fi util sa vezi daca in apropierea casei sunt parcuri, scoli, gradinite si alte facilitati, dar si daca vecinii asculta manele si sparg seminte in fata blocului. 
 
3. Utilitati. Toate.
Gaz, electricitate, apa curenta, canalizare si internet.
Internetul a devenit un MUST, la fel de important ca celelalte 4.
Binenteles, contractele de utilitati trebuie sa fie incheiate direct cu furnizorii. Si astazi mai sunt situatii cand dezvoltatorii imobiliari refactureaza utilitatile din doua motive: 
a) Este mai ieftin sa realizeaze reteaua electrica in cartierul rezidential daca pun un contor pentru intregul cartier;
b) Este mai rapid avand in vedere ca furnizorii de utilitati NU respecta niciun termen. 
 
4. Dimensiunea Casei
Este foarte important sa iti alegi o casa pe termen mediu sau lung. Mai ales ca majoritatea oamenilor achizitioneaza o casa prin credit bancar. Se indatoreaza pe o perioada lunga de timp. Deci nu iti lua o casa pentru nevoile de azi, alege o locuinta pentru nevoile pe care le vei avea peste 5 ani. Spre exemplu, daca ai nevoie azi de 1 dormitor si un living, dar peste 5 ani crezi ca vei avea nevoie de 3 dormitoare si un living, atunci cumpara direct 4 camere. Mutarile prea dese sunt costisitoare. Pierderile garantate sunt: onorariile notarilor, impozitele platite la vanzare, comisioanele agentilor imobiliari, parte din mobilier, orice investitie in casa care nu reprezinta un beneficiu pentru viitorul cumparator.
 
5. Sistemul Constructiv
Nu inventa roata. Mergi pe sistemul cu care esti familiarizat. Constructiile care au la baza sisteme fancy NU sunt testate. Iar testarea unei locuinte se face pe o perioada de 30 - 50 de ani. 
De asemenea, importarea in Romania a tot felul de concepte in general nu este binevenita din cauza ca multe nu se potrivesc climei locale, mentalitatii oamenilor (a se traduce "greu de revandut"), etc.
 
6. Mijloace de Transport in Comun
Da, este recomandat sa ai macar un mijloc de transport in comun (de la statul roman). Chiar daca ai autoturism propriu si nu mergi niciodata cu bus-ul, tot vei avea nevoie de bone, menajere, bunici, etc.
 
7. Comunitatea
Incredibil sau nu, vecinii sunt inclusi in pretul de achizitie. Pot fi de buna calitate sau dezastru. 
Un vecin rau (manelist, certaret, nesimtit, care nu contribuie la dezvoltarea comunitatii, etc) te poate forta indirect sa te muti in alta parte.
 
8. Credibilitatea / Reputatia Vanzatorului
Desi este pe locul 8, credibilitatea celui care iti vinde / prezinta casa este foarte importanta pentru tine. Ar putea fi foarte bine si pe locul 1.
Primele semnale pe care le primesti la vizionare te lamuresc cu cine de ai de face. Ideal ar fi ca inainte de intalnirea pentru vizitarea casei sa faci putin research despre salesman/developer/proprietar. Poti afla lucruri foarte interesante ...
 
9. Situatia Juridica
Actele de vanzare se intocmesc la notariat. Nu ar trebui sa iti faci griji, legalitatea este verificata si asigurata. Totusi, clauzele pro-contra sau neutre se impun de catre cei care au mai multa putere in tranzactie. In cazul dezvoltatorilor imobiliari este normal sa se lucreze cu un singur notar cu urmatoarele doua observatii:
- Notarul trebuie sa aiba experienta. Am vazut foarte multi notari habarnisti.
- Notarul trebuie sa pastreze echilibrul ante/contractului. In general nu prea il pastreaza avand in vedere relatia pe care o au cu dezvoltatorii imobiliari. Clauzele din acte sunt mult in favoarea vanzatorului.
Bottomline, cel mai bine este sa lucrezi cu un expert imobiliar credibil (vezi punct 8) sau sa iti angajezi un avocat. 
 
Si binenteles pe ultimul loc: mobilierul inclus in pretul casei sau nu. :)
 
Autor: Robert SIRBU