Rate la Dezvoltator vs. Credit Bancar
  • 05.04.2019

Ideea de rate la dezvoltator a aparut prima oara in Romania odata cu criza imobiliara 2008 - 2012.

Aceasta modalitate de plata a facut senzatie in media si nu numai. Multi cumparatori de apartamente si case erau foarte incantati si primul lucru pe care il intrebau cand contactau un dezvoltator imobiliar era daca vinde in rate. Indiferent daca erau interesati de aceasta modalitate de plata sau nu. Macar intrebau ...
 
Keywordul "rate la dezvoltator" era top 5 in cautarile lunare pe internet pe domeniul imobiliar, acesta fiind motivul pentru care au aparut tot felul de site-uri cu denumiri asemanatoare. 
 
Televiziunile vuiau de rate la dezvoltator, pe aceeasi strategie. Fiecare reporter dorea sa faca un material interesant. Reporterii isi gaseau interlocutori care sa le confirme teoria: ratele la dezvoltator sunt o inventie a unor dezvoltatori imobiliari inteligenti si sunt super avantajoase pentru cumparatori.
 
Tot ce aparea la TV era un posibil trend, organic sau artificial (acum 10 ani retelele de socializare nu erau la nivelul de astazi).
 
Ce mai! Era la moda atunci!
 
Aceasta modalitate de plata a fost o necesitate a dezvoltatorilor pentru a vinde imobile si in perioada crizei, perioada in care partial clientii nu accesau credite bancare din 2 motive: 1) nu puteau sa mearga la banca; 2) nu vroiau sa mearga la banca.
 
Haideti sa le luam pe rand pentru a afla avantajele si dezavantajele ambelor modalitati de plata.
 
Rate la dezvoltator
* Sa nu poti lua un credit bancar este un argument solid pentru alegerea acestei modalitati de plata. Dezvoltatorii imobiliari NU verifica eligibilitatea fiecaruia. 
 
Avantaje: 
 
- Poti sa cumperi si daca angajatorul tau nu ti-a declarat salariul real in contractul de munca.
 
- Poti sa cumperi si daca esti rau platnic la societati finantatoare (banci, firme de leasing, etc).
 
- Poti sa cumperi si daca lucrezi in strainatate (mare parte din banci nu iau in considerare veniturile din afara tarii).
 
Dezavantaje:
 
- Trebuie sa ai avans mai mare decat cel cerut de banci (la banci avansul este 15%).
 
- Perioadele de finantare sunt muuult mai scurte (cel mult 7 ani). Rezulta ca ratele lunare / trimestriale / semestriale vor fi uriase raportate la veniturile tale.
 
- Dobanda este mai mare comparativ cu cea a bancii (caci da, va exista o dobanda impusa de dezvoltator, tradusa in acte cu un pret marit artificial din cauza ca dezvoltatorii imobiliari nu au voie sa acorde credite conform legii, deci nici sa foloseasca termenul "dobanda").
 
- Niciun dezvoltator nu va trece casa pe numele tau inainte sa achiti cel putin 50% din valoarea casei. Practic vei avea un antecontract incheiat cu avans 50% la un moment dat si vei locui in casa pe baza unui contract de comodat sau contract de inchiriere. Acest lucru este foarte periculos avand in vedere ca majoritatea dezvoltatorilor este reprezentata de persoane fizice (niste neni). Si chiar daca nu sunt "niste neni" .., sa spunem ca este o societate comerciala respectabila, daca intra in insolventa este foarte greu de recuperat avansul si/sau casa. Si am vazut "mari dezvoltatori" (cel putin asa se declarau si erau prezentati in media de aceeasi reporteri care cautau o stire senzationala) care au fugit in tari straine (de unde au venit) cu banii indiferent de consecinte. Cea mai cunoscuta teapa care imi vine acum in minte este "Planorama". Vom discuta acest caz intr-un articol viitor, va fi educativ.
 
- Vei fi restrictionat in cautarea caminului dorit de oferta "rate la dezvoltator".
 
- Niciun dezvoltator, indiferent de capitalul acestuia, nu vrea sa vanda casa in rate. Totusi, daca face acest lucru, inseamna ca altfel nu poate vinde. Si trebuie sa iti pui intrebari serioase de ce a ajuns in aceasta situatie ...
 
- Capacitatea ta de negociere va fi mult limitata.
 
Rate la banca
* Accesarea unui credit bancar este alegerea fiecaruia. 
 
Avantaje: 
 
- Poti sa alegi orice casa doresti. Toti dezvoltatorii imobiliari accepta plata cu credit bancar, chiar daca unii cumparatori intreaba si acum (anul 2019) daca se accepta.
 
- Poti sa alegi produsul bancar care ti se potriveste. Aproape toate bancile isi doresc sa acorde credite bancare si au target lunar in acest sens.
 
- Avansul minim este 15% (exista si credite cu avans ZERO cu ipotecarea unei proprietati suplimentare).
 
- Perioada mare de creditare.
 
- Rate sustenabile.
 
- Banca este o institutie supravegheata de BNR (stat), deci nu poate sa faca ce vrea ea cum ar putea sa faca un "neica nimeni" (dezvoltator imobiliar).
 
Dezavantaje:
 
- Trebuie sa ai salariul real declarat. Deci sa lucrezi la o firma serioasa. Vad acest lucru ca un drept al fiecaruia in anul 2019. Multe firme multinationale au venit in Romania in perioada 2008 - 2019. Astazi lucrurile s-au schimbat mult fata de perioada de criza. 
 
- Te deranjeaza ca bancile castiga o caruta de bani pe spinarea ta. Totusi, stii pe cineva (ruda/prieten) care iti poate imprumuta suma aceasta pentru 30 de ani? Deci pentru a ne uita in portofelul bancilor, trebuie sa luam in calcul si riscurile acestora.
 
Eu recomand intotdeauna valoarea creditului accesat sa NU iti influenteze semnificativ stilul de viata cu care esti obisnuit. 
Intinde-te cat iti este plapuma!
Voi scrie un alt articol despre romani, calculati sau nu cand isi aleg locuinta in functie de buget. 
 
Autor: Robert Sirbu