Rent to Buy, MIT sau REALITATE
  • 02.04.2019

Multe informatii pe care cumparatorii de case le primesc vin din media nespecializata.

Cum poate sa apara o asemenea stire: un reporter de la o televiziune are trasata sarcina de catre seful de redactie sa faca un material interesant de real estate. Reporterul nefiind un profesionist in imobiliare, intra pe google, navigheaza putin si gaseste un termen nou pentru el rent to buy. Suna un agent imobiliar si il roaga sa ii acorde un interviu chiar daca si profesionistul a vazut acest sistem de plata doar la tv. 

Consumatorulului roman i se aprinde beculetul imediat cum vede stirea. Pare interesant sa testezi zona/casa si doar daca ti se potriveste sa o cumperi. Daca o cumperi, e foarte ok ca pretul de vanzare sa scada cu x% din valoarea chiriilor platite. Daca nu te-ai acomodat sau pur si simplu te-ai razgandit, atunci nu este nicio problema. Pleci din casa fara sa ai obligatia de achizitionare.

Toate bune si frumoase ... doar ca un proprietar vrea banii pe casa mai repede. Ar fi de acord cu o asemenea modalitate de plata doar daca: 1) nu este in stare sa vanda casa altfel; 2) ar adauga la pretul de vanzare valoarea chiriei platite ce urmeaza a fi dedusa.

Deci unde este oportunitatea pentru cumparator? 

Bottomline, eu am vazut acest sistem de plata aplicandu-se doar in conditiile mentionate mai sus. Pentru cumparator nu este deloc avantajos.

Prin urmare, cumparatorul ar putea a) sa stea cu chirie unde vrea el, fara sa fie restrictionat de ofertele disponibile rent to buy SAU b) sa caute ofertele relevante la vanzare daca vrea sa cumpere o casa.

Autor: Robert Sirbu