Piata Imobiliara 2019 (2)
  • 03.04.2019

Media a inceput sa vorbeasca de o posibila criza imobiliara in Romania din dorinta de senzational si din nevoia de umple timpul de emisie.

Si vedem totul felul de stiri, "preturile cresc", "preturile scad", "se construieste mai mult decat anul trecut", "se construieste mai putin decat anul trecut", etc.

De asemenea, vedem tot felul de opinii.

Dezvoltatori imobiliari obscuri spun ca piata va creste la infinit si ca au cerere cat nu exista oferta. 

Pe de alta parte, analisti economici anonimi (sau ce-or fi ei), poate interesati direct, spun ca urmeaza un dezastru imobiliar.

Ambele parti subiective, fara legitimitate si total in necunostinta de cauza, ca sa nu spun habarnisti.

Repet ce am mai scris si in alte articole: Romania este conectata la piata imobiliara mondiala. In prezent nu exista nicio urma de criza. Poate exista cel mult o corectie de preturi la nivel local. Si acest lucru depinde doar de noi. Detalii in acest articol.

Opinia mea referitoare la piata locala este ca preturile sunt destul de mari comparativ cu puterea de cumparare a romanilor. Atentie: Nu la toti dezvoltatorii! Dar mare parte din ei au preturi umflate rezultate din 1) calibrarea gresita a proiectului imobiliar sau/si 2) achizitii scumpe de terenuri sau/si 3) lipsa de know how in domeniu sau/si 4) dorinta de a castiga mult intr-un timp foarte scurt .... Si lista poate continua. Acestia sunt niste oportunisti care au aterizat in domeniul imobiliar din tot felul de industrii si fac numai rau profesionistilor de real estate care nu isi doresc castiguri mari pe termen scurt!

Cumparatorii sunt la fel de vinovati de cresterea preturilor. Nu poti cumpara orice casa la orice pret. 

Avem nevoie ca de aer de educarea consumatorilor. Si aici incepe o discutie foarte larga despre reglementarea pietei imobiliare. Aceasta se poate face doar cu implicarea agentiilor imobiliare responsabile (repet "responsabile", cunoscatorii stiu de ce) si a statului roman. 

Despre reglementare vom discuta in curand.

Autor: Robert Sirbu